Langeland – kultur og nærmiljø

 

Langeland er – efter nogle lidt tunge år med triste historier i pressen, og et stagnerende boligmarked – i øjeblikket inde i en rivende udvikling. Ejendomsmæglerne sælger efter Corona nedlukningen ejendomme, som aldrig før, og mange spændende og initiativrige mennesker finder i denne tid vej til øen. Det er således et rigtig godt tidspunkt, hvis man vil være med til at skabe noget nyt, eller bare være en del af bevægelsen ud mod landet og den friske luft.

 

Nedenfor har vi samlet en række af initiativer samt andre oplysninger der kan være praktiske i forbindelse med jeres overvejelser omkring at flytte til Langeland. Der ligger links både i de fleste af overskrifterne og rundt omkring i teksten, så gå bare lidt på opdagelse med musen. Nederst på siden finder du en række udsagn fra folk der allerede bor her, om hvad de synes er det allerbedste ved øen.

 

Bio Langeland

Biografen der er fra 2002, drives af frivillige filmentusiaster. Der vises oftest to film om dagen, mange premierefilm, og derudover er der en del andre arrangementer, f.eks. Operabio fra Metropolitan Operaen i New York, og livetransmission af ballet fra det Kgl. Teater i København.

 

Ørstedspavillonen

Ørstedspavillonen er hele Langelands forsamlings- og kulturhus. Det fine gamle hus med udsigt over havnen i Rudkøbing, var ved at være meget faldefærdigt, da en flok frivillige i 2013 rejste penge nok gennem fonde og andre donationer, til en gennemgribende restaurering. Der afholdes en del kulturelle arrangementer i det nu super-ny-istandsatte hus og én gang om måneden er der fællesspisning. Der er udover en teatersal også to møde/festlokaler der kan lejes.

 

Medicinhaverne

Medicinhaverne ved Tranekær er ligeledes et projekt der drives af frivillige kræfter og finansieres af fondsmidler og andre donationer. Haverne, der er anlagt på et 5,2 ha stort område ved Tranekær Slot består af seks forskellige haver, hver med sit medicinske område. Hver have indeholder planter, der dels afspejler plantemedicinens historier med folketro og myter men også planternes betydning for moderne vestlig medicin.

 

Foreningsliv og aftenskoler

Lige som de fleste andre steder i Danmark, har Langeland også et hav af forskellige foreninger, aftenskoler og andre sammenslutninger. Udover diverse idrætsgrene kan man gå til alt fra foredrag, trædrejning og trompet … Desværre findes der ikke en god oversigt over alle tilbuddene, så du må søge konkret – eller spørg! Så kan det være vi har nogen i vores netværk der kan hjælpe.

 

Gallerier

Rundt omkring på hele øen findes der et utal af små selvstændige gallerier og kunsthåndværkere, hvor man kan finde fotokunst, malerier, smykker, tøj, tasker, keramik, glaskunst og meget andet. Det er en god fornøjelse at gå på opdagelse disse steder, falde i snak og måske blive stamkunde hos sin favorit keramiker.

 

Musik

Langelandsfestivalen er nok en af de ting flest mennesker forbinder med øen. Den afholdes hvert år i juli og kaldes også Danmarks største havefest. I sommerhalvåret kan man også opleve en række klassiske koncerter af høj kvalitet i Stoense Kirke. Langeland har desuden sin egen jazzklub.

 

Skovsgård

Skovsgård Gods ejes af Danmarks Naturfond og danner rammen om en række spændende aktiviteter for både børn og voksne, bl.a. udstillinger og museum. 

 

Indkøb

Hvis man forestiller sig at man skulle køre fem km i en storby, for at købe en liter mælk, ville det virke helt gak-gak! Men herude på landet er det faktisk en kort afstand. Den nærmeste – og i øvrigt ret velassorterede Spar Købmand – ligger i Snøde, kun få km nord for os. Der er åbent året rundt, alle ugens dage til kl. 18.00. I Tullebølle (14 km mod syd) er der en Dagli’ Brugs, og I Rudkøbing (ca. 20 km mod syd) finder du masser af dagligvarebutikker, bl.a. en stor og velassorteret Superbrugsen med mange økovarer, samt diverse tøj- sko- og livsstilsbutikker.

 

Kød og fisk

Hvis I ikke lige brænder for at blive selvforsynende med kød er der rigtigt gode muligheder for at købe kød af høj kvalitet direkte hos producenterne i nærområdet – typisk fra dyr der har gået på græs og har levet et liv “med krølle på halen”. Vi køber f.eks. okse- og svinekød hos Høkildegård i Vester Skerninge, og lam fra Strynø. 

 

Øboen

Det siges at Øboen, Langelands lokale ugeavis, har nogle af de mest aktive læsere og de flittigste læserbrevsskribenter i landet. Om det er sandt ved vi ikke, men sikkert er det, at Øboen summer af debat hver uge, året rundt. Du kan selv læse med online på avisens hjemmeside.

 

Skoler

Fra 0.-6. klasse kan børnene gå på Nordskolen i Snøde, ca. 5 km mod nord. Efter 6. klasse går alle børn på Ørstedsskolen, i Rudkøbing. Der er også mulighed for at gå i 0.-10. klasse på Kassebølle Friskole ved Simmerbølle, som har et virkelig godt ry. For yderligere information om børnepasning og undervisning henviser vi til Langeland Kommunes hjemmeside eller bosætningskonsulenten.

 

Bosætningskonsulent

Langeland Kommune har ligesom de øvrige kommuner i Region Syddanmark en såkaldt bosætningskonsulent, Bente Wittmann, som I kan kontakte med spørgsmål om at flytte til øen.

 

Fremtidsfabrikken

Fremtidsfabrikken ligger ganske vist rent fysisk i Svendborg, men er også et tilbud til borgere i Langeland Kommune, som er eller ønsker at blive iværksættere. Har du en god idé og drømmer du om at blive selvstændig, eller er du allerede selvstændig men vil gerne skabe netværk med ligesindede efter din flytning, er Fremtidsfabrikken et fantastisk sted!

 

Visit Langeland

På øens “egen” hjemmeside kan du finde mange flere oplysning om alt det der sker!

 

Lene, Rudkøbing

 

”Det jeg sætter mest pris på ved at bo her på Langeland er den nærhed der er med de andre mennesker der bor her, alle de forskellige fællesskaber som vi møder hinanden i – samtidig med at jeg altid kan finde en ensom strand når jeg har brug for det.”

Anne, Tranekær

 

“Det bedste ved at bo på Langeland er, at her er så smukt”

Cellina, Lunden

 

”At bo på Langeland giver jordforbindelse og ro i sjælen, her er det smukkeste lys og du møder folk med store hjerter. Denne lange ø er balsam for sjælen”.

Becca, Longelse

 

”Her er smukt, fredfyldt, højt til loftet, ingen stress og folk er venlige og imødekommende … Her er god energi”.

Marianne, Peløkke

 

”Her er smukt på Langeland og man er som menneske aldrig ligegyldig”.

Anne-Lise, Rudkøbing

 

”Det bedste ved at bo på Langeland er naturen, vandet rundt om …”

Agnete, Strandby

 

”Det bedste ved at bo på Langeland er frihed, fællesskab og fantastisk natur”

Lillian, Lohals

 

”Jeg nyder hver eneste dag her på Langeland, det er verdens dejligste sted at bo: Smuk natur, skønne mennesker, jeg flytter aldrig fra øen!”

 

Til forsiden    Næste side