Udbygninger og muligheder

 

I 1950’erne nedrev den daværende ejer Ingvar Bay Andersen to af de gamle staldlænger fra 1800 og byggede en ny stald med bokse til både køer, grise, heste og får, så bygningerne i dag består af én tilbageværende længe fra den oprindelige firlængede gård (dog ikke længere med stråtag), hovedhuset fra 1888 og den ”nye” stald fra 1956. Der er desuden nogle garager af forskellig alder mod nord. På luftfotoerne i galleriet under ”Ejendommens historie” kan man ved selvsyn følge den udvikling som bygningerne gennemgik i løbet af 1950’erne.

 

I den ene ende af den store staldbygning er der indrettet et kombineret værksted og fyrrum, hvorfra man faktisk med lidt god vilje har havudsigt. Det er også her du finder træpillefyret, der sammen med et ganske effektivt solvarmeanlæg, sørger for både billig og effektiv varme og varmt vand. Dette anlæg er fra 2012, hvor vi afbrød det interessante men dyre bekendtskab med et jordvarmeanlæg …

 

I den gamle kostald, som vender ind mod gårdspladsen lavede vi i begyndelsen af 2021 en gårdbutik, der huser vores vintage og antik butik, byBurén. Tre af de oprindelige vinduer mod syd blev udskiftet med h.h.v to store vinduer (fra en patriciervilla i Hellerup) og en fin terrassedør med småsprossede vinduer og gammelt glas. Der blev bygget vægge dels af gamle fyldningsdøre dels af nyt træ, og niveauforskellen i betongulvet (den gamle møgrende) blev udjævnet med et delvist trægulv.

 

Hvis vi selv skulle blive boende, ville vores næste projekt nok være at lave et dejligt ”garageri” i den ene ende af garage bygningen mod nord, ved at sætte vinduer i både mod nord og syd, og udskifte nogle af de nuværende tagplader med gennemsigtige plastplader. Vi forestiller os at rummet på denne måde kunne bruges både til forspiring af planter om foråret, og som en slags lysthus, hvor man selv på en regnvejrsdag eller i ydersæsonerne kunne få glæde af at sidde og arbejde eller bare læse en god bog. I den anden ende af garage bygningen ville vi rive noget af bygningen ned, så der bliver bedre udsyn fra huset over markerne mod nord. Vi ville desuden i denne ende lave en overdækket terrasse med udekøkken …

 

Men garage bygningen kan også meget, meget nemt konverteres til en løsdriftsstald til nogle heste. Eller får. Eller …

 

Med andre ord: Der er ufatteligt mange måder man kan bruge såvel hele ejendommen som dele af udbygningerne på.

 

For at give jer nogle indtryk og idéer er her en række af de mest åbenlyse anvendelsesmuligheder:

 

Bed & Breakfast

Ejendommen er i dag rammen om et velfungerende og charmerende bed and breakfast med omkring 110 glade gæster årligt. Hvis I ønsker det er der mulighed for at drive virksomheden Æblegaarden videre – med de justeringer og det særpræg I selv har lyst til at skabe. B&B Æblegaarden er netop optaget i den nyeste udgave af “Lonely Planet Scandinavia” som det eneste B&B på Langeland. Du kan læse mere om vores bed and breakfast under menupunktet B&B Æblegaarden samt på vores hjemmeside www.aeblegaarden.dk

 

Familiebolig med selvforsyning

Er I en familie der kunne tænke sig at flytte på landet og blive selvforsynende med frugt, grøntsager, æg og kød er denne ejendom det helt rigtige sted. Udover alle de gamle frugt træer, er der allerede etableret højbede og en mindre urtehave i forhaven. Ønsker I grøntsagsproduktion i større stil er det bare om at tage fat i den bagerste del af haven eller et hjørne af marken. Der er desuden et velfungerende hønsehus, andehus, og en hækomkranset mark som er yderst velegnet til fårefold.

 

Gårdbutik

Skulle man ønske at tage fødevareproduktionen et skridt videre er der desuden gode muligheder for at etablere gårdbutik på stedet. Hvad enten I ønsker at sælge gårdens afgrøder eller noget helt andet er der som tidligere nævnt allerede lavet en gårdbutik med indgang fra gårdspladsen og et smukt lysindfald fra syd. Dette lokale rummer lige nu vores egen butik, byBurén, hvor vi sælger vintage og antik – men man ville også kunne få stor glæde af at bruge rummet til andre typer af forretning eller som attelier, hobbyrum, værksted, slyngelstue, eller …?

 

Hesteejendom

Og det er bestem også muligt at holde heste! Mod nord er der en mark på knap en tønde land, som vil egne sig rigtigt godt til hestefold med tilhørende løsdriftsstald i det tidligere maskinhus. Ønsker I bokse etc. til hestene kan dette relativt let etableres i den store kostald. Hestene kan også græsse på den hækomkransede mark mod syd, og ja – faktisk det meste af haven, hvor de om efteråret sikkert også vil elske at spise de nedfaldne æbler.

 

Sommerhus

Der er ingen bopælspligt på Langeland, så huset kan om man vil, bruges som sommerhus – eventuelt for flere familier samen. Der er også gode muligheder for at leje huset ud og på den måde få en indtægt. Ifølge udlejningsbureauerne kan man regne med mellem 15-25 uger om året.

 

Familiebolig med erhverv

Er du håndværker med behov for værksted og opbevaring? Drømmer du om at starte en webshop og har brug for lagerplads? Eller har du et andet pladskrævende erhverv? Her er masser af m2 til både dig og familien!

 

Andre muligheder

Er I en familie med teenagere kan de her nemt få deres helt egen afdeling. Og er I flere der ønsker at bo i kollektiv eller bofællesskab sammen kan huset nemt indrettes til dette. Der er også rige muligheder for udvidelse af bolig arealet på 1. sal eller i en af udlængerne. På første sal af den gamle kostald er der f.eks. 320 m2 høloft med betongulv, som lige nu bare bruges til lidt halm af ældre dato – men hvem ved, måske har DU den helt geniale idé til udnyttelse af al den plads? Måske en kæmpe gildesal til vikingeballer eller en rulleskøjtebane …?

 

Til forsiden    Næste side