Langeland – Naturen

Det siges at Adam Oehlenschläger fik sin inspiration til nationalsangen ved Stengade Stand – og der findes da heller ikke mange steder i Danmark der er yndigere end her på Langeland, hvor bøgen vitterligt spejler sig i bølgen blå.

 

Det er svært ikke at blive bare en lille smule nationalromantisk, når man bevæger sig igennem det bølgende, bakkede landskab, der trods et lige så intensivt landbrug her som andre steder, ser ud som om det tilhører en helt anden tidsalder. Hvis Poul Richard dukkede op i grøftekanten og gav sig til at synge ”Er du dus med himlens fugle …” ville man knap nok blive forundret.

 

Småbyerne hedder sjove ting som ”Tullebølle” og ”Simmerbølle” – men det er ikke farlige bøller der er tale om, ”bølle” er blot et gammelt ord for ”by”. Efter sigende skulle der være ”38 bøller og 38 møller” på øen. Vi har nu ikke talt efter om antallet passer, men der er i hvert fald mange af de fine gamle vindmøller, som er velbevarede – og så har Langeland også mange af de moderne strømproducerende møller: Faktisk så mange at de producerer mere end 160% af øens strømbehov.

 

De vilde heste helt nede ved Langelands sydlige spids – og senest også en lille flok i området omkring Tranekær – er udover at være en turistattraktion i sig selv, med til at sikre et rigt fugleliv på øen. Det samme gælder den genoprettede Botofte Skovmose øst for Tranekær.

 

Det hele opleves bedst til fods eller på cykel, og her er mange rigtigt gode stier og småveje til begge dele, ikke mindst Øhavsstien der går fra Lohals langs vandet på vestsiden til Tranekær, hvor den krydser øen og fortsætter til Spodsbjerg. Cykelrute 81 starter sådan set så snart du bevæger dig udenfor matriklen idet vi ligger på denne rute. Blandt vores egne favoritsteder til den daglige gåtur er Karskoven, som du kan se på flere billeder i galleriet her på siden.

 

Og er du til vandsport – svømning, vinterbadning, undervandsjagt, havkajak, sejlbåd, kitesurfing, eller gamle træskibe – ja, så er det sådan set bare om at gå i gang, der er vand til (næsten) alle sider.

 

Men faktisk behøver I slet ikke at flytte jer nogen steder for at få naturoplevelser: I haven har vi masser af dyreliv og mulighed for at følge årstidernes skiften fra krogen i den lune sofa, med en varm kop kaffe i hånden.

 

Til forsiden    Næste side