Ejendommens historie

De tidligste optegnelser om ejendommen vi har kendskab til går helt tilbage til starten af 1600-tallet, hvor den daværende gård beskrives som ”den lille forfalden Gaard udi Fæbæk”. Om der blev repareret eller bygget nyt i løbet af de næste par århundreder ved vi desværre ikke noget om, men i år 1800 blev der bygget en helt ny firelænget bindingsværksgård med stråtag – den ene længe står her endnu, dog uden stråtaget. Gården var dengang en fæstegård, som hørte under grevskabet Langeland, men i 1876 frikøbtes den af Anders Andersen og forblev siden i samme slægt i fire generationer.

 

I 1888 blev der bygget nyt stuehus efter en brand og i 1950’erne blev dele af udbygningerne moderniseret.

 

Da den sidste bonde på gården, Ingvar Bay Andersen, døde mæt af dage i 2005, solgte hans arvinger til en lokal landmand, som udstykkede jorden og siden solgte ejendommen til os med det nuværende jord areal på 15.000 m2.

 

Vi har flere gange været så heldige at få besøg af Ingvards søstre og andre slægtninge, som har delt deres erindringer og historier om ejendommen med os og vi har også på det lokalhistoriske arkiv fået god hjælp til at finde tilbage i ejendommens historie. For os har det været en stor gave på denne måde at tage del i et lille stykke levende kulturhistorie.

 

Da vi så ejendommen første gang i maj 2006 faldt vi ikke bare for de blomstrende æbletræer, men også for de høje lofter, rummeligheden og muligheden for at få lov til at sætte vores eget præg på huset.

 

I den ombygning vi straks efter overtagelsen gik i gang med var det vigtigt for os både at bevare husets originale charme, men også at føre det nænsomt up-to-date. Det synes vi selv er lykkedes rigtig godt!

 

Vi ville også gerne åbne huset mere op og gøre det lysere og det gjorde vi bl.a. ved at erstatte nogle af de gamle døre (der i ”køkkenenden” af huset blot var 180 cm høje) med nye glasdøre. For at matche de flotte fløjdøre i den ”fine ende” af huset fik vi lavet lige så høje karme med et glasparti foroven, så lyset kan vandre fra rum til rum. Vi fik desuden sat h.h.v. vinduer og terrassedøre i gavlene og da vi i 2014 udskiftede hoveddørene fik vi også heri sat vinduer foroven.

 

Men inden vi nåede så langt rev vi praktisk taget huset ned indefra og byggede det op igen. Der hvor vi kunne, genbrugte vi materialerne bl.a. de flotte gamle plankegulve, om end nogle af dem var i for dårlig stand og blev erstattet af nye trægulve. Vi ændrede lidt på grundplanen (bl.a. ved at flytte nogle døre), fik sat nye vinduer i hele huset, fik lavet ny varmeinstallation inkl. nye rør, og to helt nye badeværelser og et stort nyt køkken. Det hele fik en masse hvid maling og stod klar i sommeren 2008, hvor vi genåbnede vores bed and breakfast, Æblegaarden.

 

I foråret 2009 tog vi så fat udenfor og fik lavet p-plads bag stalden og have i den gamle gårdsplads, som hidtil havde været en ret kedelig og traktose-plaget flade med stabilgrus. I dag vokser der masser af stauder, roser (i det omfang de ikke bliver spist af rådyrene), lavendler, krydderurter, diverse grøntsager, æbler, vin, figner, jordbær, hindbær og solbær.

 

Beslutningen om at sætte det hele til salg har ikke været nem. Men vi har brug for noget andet i vores liv nu, og vil derfor gerne – med al vores kærlighed! – give det videre til de næste ejere i den historiske føljeton.

Til forsiden    Næste side